3D Film

Pixel heeft nog niet veel ervaring met het maken van 3D film..
Wellicht omdat ik het niet eerder aanbood op de website.
Door de jaren heen heb ik wel een paar projecten met geanimeerde 3D beelden gedaan, maar aanvragen voor 3D video of film kreeg ik niet. Er was geen apparatuur in de handel, dus wellicht niemand die er aan dacht om een 3D film of 3D video als medium te gebruiken.
Tijdens de jongste herleving van de 3D bioscoop storten meerdere film- en videomakers zich op de 3D techniek. En kwam er ook nieuwe apparatuur op de markt, van onder andere Panasonic en Sony. Goedkoper dan de camera’s voor Avatar, maar nog steeds dure camera’s
Maar de markt voor 3D bedrijfsfilms en documentaires bleek waarschijnlijk niet zo groot. Of misschien was de markt er wel maar wisten de film en videoproducenten niet goed wat ze me het 3D medium konden…
De camera’s werden weer verkocht.
Een gelukkig moment vond ik dat, want daardoor kon ik betaalbaar professionele 3D videocamera’s aanschaffen.
Nu is 3D film weer een niche, maar de camera’s wachten nog op hun eerste opdracht.

Ben je filmmaker en geïnteresseerd in 3D, wellicht kunnen we dan onze krachten bundelen.

Hoe werkt het?

Bij 3D film worden net als bij 3D fotografie twee beelden gelijktijdig opgenomen. Een stroom beelden voor het linker oog en een voor het rechteroog.
Deze beelden kunnen op verschillende manieren worden terug gekeken. Het meest bekend zijn de polarisatie brillen in de bioscoop en vr- en videobrillen. Maar er bestaan ook schermen waar je zonder bril 3D beeld op kunt kijken.
Bij het maken van 3D film komt echter meer kijken dan bij het maken 3D foto’s. Naast de normale 3D techniek zoals 3D compositie, camera positie en het gebruik van depth cue’s is er nu ook de tijd als component. Met name de dynamiek van opnemen en editen, en het rekening houden met een 3D budget, bepalen of een 3D film bekijken een prettige of nare ervaring wordt.

Wat kun je ermee?

under construction ­čÖé