Lenticulair

Lenticulair is een van de meest verkochte producten die pixel produceert.
De meeste mensen kennen het van vroeger: de ansichtkaarten met knipogende dames. De laatste jaren heeft het een comeback als 3D ansichtkaart. Maar het kan voor zeer uiteenlopende doelen worden ingezet.

Hoe werkt het?

Het materiaal dat voor lenticulairen wordt gebruikt is meestal petg, een transparante kunststof.
Hiervan wordt plaatmateriaal gemaakt dat aan de rugzijde vlak is en aan de voorzijde ribbels heeft.
De ribbels zijn in werkelijkheid langwerpige lenzen die een dunne beeldlijn kunnen uitvergroten die op de rug van het materiaal is gedrukt. Afhankelijk van de hoek waaronder de lenticulair lens wordt bekeken, vergroot hij een andere positie onder de lens uit. Iedere kijkhoek toont zo een andere beeldlijn. En de lenticulair als geheel kan zo meerdere afbeeldingen laten zien vanuit verschillende kijkhoeken.

Wat kun je ermee?

Doordat lenticulair materiaal verschillende beelden kan laten zien vanuit verschillende richtingen, kun je er animaties mee laten zien.
Ook kun je het gebruiken om aan je linker en rechter oog een beeld te tonen waar je hersens een driedimensionaal beeld van kunnen maken. Je kunt er dus een afbeelding met diepte mee laten zien.

Toepassingen: Animatie beelden

Animatie lenticulairen kunnen bewegende beelden laten zien.
De meest gebruikte effecten zijn:

 • Wissel beelden
  Deze bestaan uit 2 frames (beelden), die bijvoorbeeld een vóór-na situatie tonen, of een andere verandering.
 • Korte animaties
  Deze bestaan uit 3-5 frames, die bijvoorbeeld een proces laten zien,
 • Lange animaties
  Deze bestaan uit 6-12 frames, die meestal een meer video-achtig effect geven. Zoals een zoom effect of een timelapse. Onthoud dat een lenticulair geen monitor is.

Voor animatiebeelden geldt dat hoe meer frames er in verwerkt zijn, hoe meer deze door elkaar heen zichtbaar zullen zijn (ghosting). En dat grote contrastverschillen tussen de frames dit effect versterken. Een veel voorkomende ‘ontwerpfout’ is het willen laten verdwijnen van zwarte objecten in een wit egale achtergrond. Dit werkt alleen onder de juiste lichtomstandigheid en kijkhoek.
Iedere animatie kan bewerkt worden om ghosting tussen de frames tegen te gaan. De manier van de-ghosten wordt bepaald door het gewenste lenticulaire effect, de gebruikte kleuren, het lenstype en printer/drukpers. Er kunnen binnen één ontwerp meerdere technieken nodig zijn om het beste resultaat te behalen. Dit is wat Pixel voor u doen als wij uw animatie lenticulair mogen voorbereiden voor druk of print.

Toepassingen: 3D beelden

3D lenticulairen kunnen diepte in een beeld laten zien,
De objecten in het beeld kunnen onder meerdere hoeken bekeken worden en je kan om de objecten in het beeld heen kijken.
Hiermee kun je complexe visualisaties laten zien, die onduidelijk zouden blijven in een platte presentatie. Ook zijn bepaalde materiaal eigenschappen, zoals bijvoorbeeld glans, alleen zichtbaar in 3D. En een 3D afbeeldingen is veel levendiger dan een 2D afbeelding. Zeker afbeeldingen van onderwerpen die niet alledaags zijn komen in 3D extra tot hun recht. Bijvoorbeeld nieuwe producten of ontwerpen, of beelden uit het verleden, toekomst of van plaatsen waar je normaal gesproken niet kunt komen. Denk ook aan macro beelden of 3D conversies van schilderijen of andere kunstzinnige toepassingen.
Om een 3D lenticulair te maken kan worden uitgegaan van.

 • Een reeks opnamen gemaakt met een 3-dimensionaal modeleer programma.
 • Een bestand in diepte lagen, dat pixel voor u kan omzetten naar een 3D beeld in lagen of in een 3D beeld met volume.
 • Een 2D bestand. Ook een bestand zonder diepte kunnen we verwerken tot een 3D beeld in lagen of met volume.

In een 3D beeld met lagen kan een voetbal voor een goal zweven maar blijft de bal zelf plat als een pannenkoek. In een 3D beeld met volume wordt de bal ook rond.
In een 3D lenticulair gebruiken we een reeks van doorgaans 60 tot 90 frames om een vloeiend 3D beeld te krijgen.

Ontwerp

Een deel van onze klanten komt bij ons met een definitief ontwerp zonder overleg.
Dat komt vaak goed, maar geeft niet altijd het resultaat wat het had kunnen geven.
Mooier is het als een klant bij ons komt voordat het ontwerp definitief is. Want niet alle ontwerpen zijn even geschikt voor lenticulair. Als wij het ontwerp kunnen beoordelen kunnen we advies geven over hoe het mogelijk te verbeteren is.
Ook kunnen we helpen met het maken van een ontwerp. Of het hele ontwerp maken.