Anaglyf

Misschien beter bekend als de rood-blauwe of rood-groene afbeeldingen met de daar bij behorende brilletjes.
Deze 3D techniek is erg geschikt om te combineren met gewoon druk en printwerk.
Ook kan het digitaal gebruikt worden, stilstaand of geanimeerd.

Hoe werkt het?

Anaglyfen werken op basis van lichtkleuren en filters. Wit licht bevat alle kleuren licht. Als wit licht op een groen oppervlak valt worden alle kleuren licht door het oppervlak geabsorbeerd behalve het groene licht dat door het oppervlak wordt weerkaatst.
Een rood filter laat alleen rood licht door. Alle andere kleuren licht worden geabsorbeerd en kunnen niet door het filter. Groen licht dat van een groen oppervlak komt kan niet door een rood filter, Daardoor oogt een groene oppervlak door een rood filter gezien zwart (geen licht).
Rood licht van een rood oppervlak ziet er door een rood filter even helder uit als het witte licht van een wit oppervlak. Omdat het witte licht ook rood licht bevat. Het filter houdt alle kleuren tegen behalve het rode licht.
Bij een anaglyf wordt het beeld voor het linker oog in groen of blauw gedrukt, en met een rood filter bekeken. Voor het rechter oog is dit beeld onzichtbaar omdat dat door een groen of blauw filter kijkt en geen verschil zit met wit. En het rechter beeld wordt in rood gedrukt, en met een groen of blauw filter bekeken.

Toepassingen

Anaglyfen kosten, afgezien van de voorbereiding en een brilletje, even veel om te reproduceren als een normaal beeld. Daarom zie je ze vaker als er een beperkt budget is en er meerdere 3D afbeeldingen te bekijken zijn. Het nadeel dat anaglyfen hebben is dat je er niet alle kleuren mee kunt laten zien.
Pixel levert ook brilletjes.

Varianten

Behalve de rood-cyaan of rood-blauw en rood-groen combinatie worden ook nog amber-paars gebruikt en magenta-groen. Iedere combinatie heeft zo zijn eigen voor en nadelen. Pixel kan u helpen bij de juiste keuze. Het afstellen van de kleuren is belangrijk om tot een goed werkend anaglyf te komen. Dit kan door middel van kleurentests worden gefinetuned.
Als anaglyfen op een monitor worden bekeken is de afstelling van en monitor van invloed op de werking. Daarom zal een digitaal anaglyf niet op iedere monitor hetzelfde ogen.